ÚJ KEZDET. REMEKMŰVEK HUSZONÖT ÚJAT KEZDŐ KÉPZŐMŰVÉSZTŐL
2024. január 23. - 2024. április 07.
A 2024-es év indulásánál jogosan felmerül a kérdés, hogy mit tartogat számunkra a jövő? Új lesz-e valójában ez az új év, és ha igen, miben? Hogyan tudunk új utakra lépni, tudunk-e változtatni azokon a dolgokon, amikre már nincs szükségünk?
A HAB Új Kezdet c. kiállítása modern és kortárs művészeten keresztül keres válaszokat ezekre a társadalmilag is sürgető kérdésekre. Magyarország egyik legnívósabb magángyűjteményéből Gulyás Gábor kurátor válogat magyar és nemzetközi sztárokat.
A nagy tehetségű művészek úgy alkotnak újat, mutatnak új megoldásokat, hogy eközben a befogadóban katartikus hatást elérve esztétikai élményt keltenek. A legnagyobbak olyan esztétikai értéket képesek létrehozni, amely egyszerre tárgyi (szabadság-élménnyel), alanyi (mélység-élménnyel) és kozmikus (magasság-élménnyel). Ilyen módon kapcsolatba kerül egyfajta Abszolútummal.
Ez keveseknek sikerül. Az Antal-Lusztig–gyűjteményben vannak olyan művek, amelyek alkotói elérték ezt a szintet. Közülük olyan jelentős művészek munkái láthatóak a budapesti kiállításon, akik nem valamely irányzathoz tartozó csoport keretein belül lettek sikeresek, hanem kivétel nélkül képesek voltak egyfajta új kezdetet megvalósítani a képzőművészet világában. Senki nem dolgozott korábban azokkal a stílusjeggyé vált hangsúlyos motívumokkal, senki nem indult el előttük azokon a művészi ösvényeken, mint ők. Akadnak köztük, akik ezzel a magyar művészetben váltak nagy hatású ikonná (Csontváry, Gulácsy, Kondor, Schaár, Vajda) s olyanok is, akiket teljes joggal tekintünk ma nemzetközi csillagoknak (Hantaï, Hirst, Moholy-Nagy, Nitsch, Beuys). A klasszikusok mellett olyan kortárs magyar alkotók unikális műveit is megnézhetjük 2024. január 23-tól a HAB Andrássy út 112. alatti épületének kiállítótereiben, mint Bukta, Keserü, Kicsiny, Lakner és Maurer.
A legnagyobb magyarországi képzőművészeti magángyűjteményből most kivételesen jelentős alkotásokat láthatunk Budapesten, amelyeken keresztül megtapasztalhatjuk az invenció adományát.
MaurerDóra - Paprika
Keserű Ilona - Jel
Hantai Simon - Pilage
Csontváry Tivadar Koszta -Délutáni vihar Trauban
Ámos Imre - Csodavárók

Korábbi kiállítások

Teremtés. A létezés ereje

2023. október 6 - 2024. január 14.

Elolvasom →
Korokon át. Válogatás az MBH Bank Gyűjteményéből és kortárs művészek munkáiból

2023. június 8 - szeptember 24.

Elolvasom →