Teremtés. A létezés ereje
2023. október 6 - 2024. január 14.

Régi Mesterek: Albrecht DÜRER, Jean MIGNON, Pier Francesco MOLA, Frederik de MOUCHERON, Rembrandt Harmenszoon VAN RIJN

Kortárs művészek: Philip-Lorca DiCORCIA (US), iSKI KOCSIS Tibor (HU), MÁTRAI Erik (HU), RÓZSA Luca Sára (HU), SZŰCS Attila (HU), Johan TAHON (Be), Alexander TINEI (MD), TIHANYI Anna (HU), TRANKER Kata (HU), Andra URSUTA (RO, US)

kurátor: Vékony Délia

Mi mondanivalója lehet Dürernek, Rembrandtnak, és 500 évvel később olyan kortárs művészeknek, mint Szűcs Attila vagy Philip-Lorca diCorcia az emberi lét egyik legmélyebb kérdéséről, a teremtésről? A HAB októberi kiállítása Régi Mesterek és kortárs sztárművészek dialógusában tekint rá erre a témára. Budapest új művészeti központja nagyszabású tárlattal várja a látogatókat egy olyan kiállításon, korunk talán egyik legfontosabb kérdését járja körül: mit jelent teremteni, hogyan újuljunk meg egy kihívásokkal teli világban? Tanulhatunk-e régi mesterektől, mit mutat nekünk a kortárs művészet a teremtés kérdéséről személyes, társadalmi és spirituális szempontból nézve?

A tárlat a Szépművészeti Múzeum gyűjteményére, magyar kortárs galériák élvonalas alkotóira, és a David Zwirner galéria által képviselt nemzetközi sztárművészek párbeszédére épül. A figuratív művekben az alkotók néhol egészen nyilvánvalóan, máshol bújtatottan járják közül a létezés erejének kérdését. Az aktuális korkérdés mellett az anyag korokon átívelve Dürertől Rembrandton át, Szűcs Attila művein keresztül, Philip-Lorca DiCorcia fotográfiájával kalauzol a létezés dinamikus misztériumának sokoldalú felfedezésében.

Teremtés
Teremtés