ÚJ KEZDET. REMEKMŰVEK HUSZONÖT ÚJAT KEZDŐ KÉPZŐMŰVÉSZTŐL
2024. január 23. - 2024. április 07.
Kiállító művészek

ÁMOS Imre, BUKTA Imre, CSÁKY József, CSONTVÁRY KOSZTKA Tivadar, Damien HIRST, Gerhard RICHTER, GULÁCSY Lajos, HANTAÏ Simon, Hermann NITSCH, Joseph BEUYS, Ilona KESERÜ Ilona, KICSINY Balázs, KIS VARSÓ, KONDOR Béla, KORNISS Dezső, LAKNER László, LOVAS Ilona, MAURER Dóra, MOHOLY-NAGY László, Arnulf RAINER, Dieter ROTH, REIGL Judit, SCHAÁR Erzsébet, Serge POLIAKOFF, VAJDA Lajos

A 2024-es év indulásánál jogosan felmerül a kérdés, hogy mit tartogat számunkra a jövő? Új lesz-e valójában ez az új év, és ha igen, miben? Hogyan tudunk új utakra lépni, tudunk-e változtatni azokon a dolgokon, amikre már nincs szükségünk?
A HAB Új Kezdet c. kiállítása modern és kortárs művészeten keresztül keres válaszokat ezekre a társadalmilag is sürgető kérdésekre. Magyarország egyik legnívósabb magángyűjteményéből Gulyás Gábor kurátor válogat magyar és nemzetközi sztárokat.
A nagy tehetségű művészek úgy alkotnak újat, mutatnak új megoldásokat, hogy eközben a befogadóban katartikus hatást elérve esztétikai élményt keltenek. A legnagyobbak olyan esztétikai értéket képesek létrehozni, amely egyszerre tárgyi (szabadság-élménnyel), alanyi (mélység-élménnyel) és kozmikus (magasság-élménnyel). Ilyen módon kapcsolatba kerül egyfajta Abszolútummal.
Ez keveseknek sikerül. Az Antal-Lusztig–gyűjteményben vannak olyan művek, amelyek alkotói elérték ezt a szintet. Közülük olyan jelentős művészek munkái láthatóak a budapesti kiállításon, akik nem valamely irányzathoz tartozó csoport keretein belül lettek sikeresek, hanem kivétel nélkül képesek voltak egyfajta új kezdetet megvalósítani a képzőművészet világában. Senki nem dolgozott korábban azokkal a stílusjeggyé vált hangsúlyos motívumokkal, senki nem indult el előttük azokon a művészi ösvényeken, mint ők. Akadnak köztük, akik ezzel a magyar művészetben váltak nagy hatású ikonná (Csontváry, Gulácsy, Kondor, Schaár, Vajda) s olyanok is, akiket teljes joggal tekintünk ma nemzetközi csillagoknak (Hantaï, Hirst, Moholy-Nagy, Nitsch, Beuys). A klasszikusok mellett olyan kortárs magyar alkotók unikális műveit is megnézhetjük 2024. január 23-tól a HAB Andrássy út 112. alatti épületének kiállítótereiben, mint Bukta, Keserü, Kicsiny, Lakner és Maurer.
A legnagyobb magyarországi képzőművészeti magángyűjteményből most kivételesen jelentős alkotásokat láthatunk Budapesten, amelyeken keresztül megtapasztalhatjuk az invenció adományát.
MaurerDóra - Paprika
Keserű Ilona - Jel
Hantai Simon - Pilage
Csontváry Tivadar Koszta -Délutáni vihar Trauban
Ámos Imre - Csodavárók